lauantai 17. elokuuta 2013

Doin' it Doggy Style





Tämä projekti syntyi satunnaisen innostuksen vallassa. Jarmo vinkkasi, että joku oli rakentanut resonaattorikitaran, jossa resonaattorin virkaa hoiti kissan ruokakuppi. Netistä löytyy aiheeseen liittyen paljon materiaalia hakusanalla ”Cat bowl guitar”. Silloin minulla välähti.

Olin saanut alkuvuonna klassisen Epi-kitaran raadon Hyvinkään Musiikki-S:n omistajalta Salosen Eetulta. Kitaran kaula oli pettänyt, virityskoneistot oli käytetty varaosiksi muihin vehkeisiin jne, eli laite oli myyntikelvoton. Purin kitaran, kiinnitin kaulan uudelleen ruuvilla ja liimalla (suosittelen Titebondia, koska se kovettuu: esim. Eri-Keeper ei kovetu koskaan), tulppasin vanhat virityskoneiston paikat ja tein uudet reiät teräksisille virittimille, asensin uuden satulan ja sitten pääsin siihen hauskaan vaiheeseen...

Ostin koiran ruokakupin,  sahasin kitaran kanteen sopivan kokoisen reiän siten, että keskipiste oli keskellä tallaa ja asensin ruokakupin ylösalaisin reikään. Ruokakuppiin kiinnitin piezo-mikrofonin.
 
 
Kun soitin näytti vielä vaativan jotakin, rakensin kaikukopan päälle koristeeksi peltisuojan, joka on itse asiassa tehty autojen tuunauksessa käytetystä alumiinisesta maskipellistä. Motonet poisti valikoimista tuollaista lohikäärmekuvioista peltiä, joka sai siis paikkansa kitaran koristeena.
 
 
 
 
Kaivelin vanhoista varastoistani trapetsin, josta sain muokattua sopivan kielenpitimen. Sen jälkeen kielet paikalleen, hienosäätöä ja viritystä ja jes: se soi! Puinen koppa antaa lämpöä ääneen etenkin bassopuolella, ja teräksinen ”resonaattori” antaa soundiin metallisen klangin. Halpa piezo ei ole mikään laatumikki, mutta tarvittaessa soitin sopii vaikka bändikäyttöön eikä ole edes kiertoherkkä. Olen tyytyväinen lopputulokseen.
 
 

Ja tässä tarinan opetus: ”support your local dealer”. Kun paikalliset soitinkaupat pitää elossa, voi niistä löytää kalkenlaista, mitä netistä tilaamalla ei saa. Sitä paitsi innostuksen iskiessä on helpompi hakea puuttuvat osat kulman takaa kuin odottaa pakettia viikon verran. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti