perjantai 27. syyskuuta 2013

Pikkustyrkkari parasta A-luokkaa

Se on taas moro!
 
Aikaisemmin jo kehuskelinkin ostaneeni Dingleberryltä mielenkiintoisia vimpaimia vahvistinkoteloiksi. Nyt ensimmäinen tuli käyttöön. Rakensin vanhaan Siemensin tasomittariin pienen putkicombon jossa etuasteena on yksi 12ax7 ja päätteenä yksi EL84. Vehje on siis nk. single ended –vahvistin ja toimii A-luokassa.
 
Halusin säilyttää tasomittarin mahdollisimman paljon alkuperäinen näköisenä: siksi hyödynsin kaikki säätimien paikat ja se ohjasi vahvistimen suunnittelua. Purettuani kotelosta kaiken turhan ja leikattuani aukon kaiuttimelle homma näytti tältä:

 
 
Muokkasin toista päätyrakennetta, jotta sain virtalähteen peltiseinän taakse. Näin sain vähennettyä häiriöitä vahvistimesta. Olin joskus aikaisemmin koonnut juotosrimalle kahden etuastetriodin tarvitsemat komponentit, joten hyödynsin jo aikaisemmin tekemääni työtä. Ihan kaikkea en siis tinannut tänään. Tämän vahvistimen layout on tosin vähän toisenlainen, eli kaikki palaset eivät ole ihan optimaalisesti sijoitettuja, mutta kohtuullisesti kuitenkin.  Onnistuin pitämään vaihtovirran (putkien hehkut) kotelon toisella laidalla ja tasavirtapuolen toisella laidalla, ja vahvistimesta tuli hurinaton.

 
 
Etu- ja pääteaste on ihan peruskamaa: vähän kurkin vinkkejä AX84-sivustolta (www.ax84.com), mutta etenkin etuasteen olisin toteuttanut täsmälleen samalla tavalla. Äänensävysäätimet toteutin Bandaxallin spekseillä (http://amps.zugster.net/articles/tone-stacks#Baxandall). Asensin tone stackin etu- ja pääteasteen väliin. Diskanttisäädin yritti vähän oskilloida, mutta grid stopper –vastuksella sain vehkeen asettumaan: nyt kärsii kääntää nupit kaakkoon, ja vehje soi: upea lämmin särö!
 
Tuo Jensenin kuusituumainen ämyri ei ole mikään kummoinen, joten laitoin vehkeeseen myös ulostulon ulkoista kaiutinta varten. Näin laitteesta sai soundeiltaan hieman monipuolisemman. Tehoja on noin 5 wattia. Lisäksi minua miellyyttä tuo ulkonäkö ja kannettavuus. Kiva pikkulaite!

P.S. Nyt, kun luukutin laitetta kovemmalla volyymilla huomasin, että tuo peltinen kotelo rämisee. Vehje soi puhtaammin kun sen kääntää selälleen. Noi, soitetaan sitten niin ja laitetaan myöhemmin eristettä lootaan.





 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti