torstai 22. kesäkuuta 2023

Rytmikuninkaat gospelin kimpussa

Hannu dyykkasi jostakin mainion suomennettujen gospelien kokoelman. Teoksen toimittaja Martti Hela kuvasi musiikin hengen näin vuonna 1957 esipuheessan: "Spiritualien ... rytmi on rikas ja vaihteleva. Tonaliteetti on parhaastaan pentatoninen, 5-sävelinen. Sanojen ja sävelaiheiden toistoa ja kertosäettä käytetään runsaasti. Monet laulut lienevät syntyneen yksityisen laulajan --- aloittaessa sen, ja muu kokoontunut väki on sitten luovalla tavalla yhtynyt häneen." Totesimme, että tätähän Vakka-Suomen Rytmikuninkaat ovat tehneet alusta asti.

Tehtiin näistä ensin omilla sovituksilla levyllinen biisejä, mutta kun kukaan ei innostunut julkaisemaan sitä, niin menimme Folklandiaan vuonna 2015 keikalle triolla; ja yleisöhän ymmärsi heti, mistä siinä on kysymys. Tässä malliksi Swing low tuolta keikalta.


Minua jäivät nuo biisit kaivelemaan ja ehdotin Hannulle viime talvella, että tehtäisiinkö videoversiot ja Hannuhan innostui. Setti tuli mitä mainioin ja sisältää sekä originaalimurteellisia että suomalaisia versioita. 

Ensimmäisenä meidän mielilaulumme, jossa kehotetaan liittymään taivaalliseen bändiin.

Seuraavaksi Hannu vetää mainion Nousee vavisten vainaat suomennoksen.

Tässä laulussa kehotetaan hiipimään pois, luokse Herran.

Tämä on yksi minun suosikkejani, jossa neitsyt Maria kutsuu lastaan.

Tässä versiossa joku koputtaa oveen ja tunnelma on mukavan etelävaltiolaissuomainen, joten hikinen iltäpäivä on tiedossa oven avaajalle.

Sitten päästään asiaan, Jordan virta vie kohti taivaan iloja murtuneet soittajat.

Lopuksi, aiheeseen sopivasti, Hannu vetäisee sadonkorjuuaiheisen gospelin.


Nauttikaa syntiset sielut!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti